Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Σχεδόν ολόκληρη η Κύπρος επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάντια της Κυπριακής οικονομίας στον Δημήτρη Χριστόφια

Στην κυβέρνηση Χριστόφια καταλογίζει την κύρια ευθύνη για την κρίση που βιώνει η Κύπρος το 79% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Symmetron Market Research» για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου.





Αντίθετα μόνο το 13% θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. 

Ανάλογη εικόνα σχηματίζεται και μέσα στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, με το 50% να ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση Χριστόφια και το 42% να «δείχνουν» την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός ότι το 84% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Κύπρος οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο από το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που επικρατούσε στη χώρα και όχι από εξωτερικούς παράγοντες όπως η τρόικα και το ΔΝΤ. 

Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης επιμερίζεται στις τράπεζες με ποσοστό 68% και ακολουθεί με μικρή διαφορά το πολιτικό σύστημα με 63%, και η Κεντρική Τράπεζα με 48%. 

Μεταξύ των προσώπων που διαχειρίζονταν τα τελευταία χρόνια έμμεσα ή άμεσα την κυπριακή οικονομία (υπουργοί, τραπεζίτες), «τη μεγαλύτερη ευθύνη σύμφωνα με 67% των πολιτών φέρει ο Ανδρ. Βγενόπουλος και στη δεύτερη θέση κατατάσσεται ο πρώην διοικητής της ΚΤΚ Αθ. Ορφανίδης.

Η εκθεμελίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών οδηγεί σε πρωτόγνωρες και επώδυνες εμπειρίες με την οικονομική κρίση να επηρεάζει πλέον καταστροφικά την πλειοψηφία των πολιτών, αφού 68% δηλώνουν ανήμποροι να ανταποκριθούν στις άμεσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες. Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό με μόνο 7% να ελπίζουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, ενώ αντίθετα 70% αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση. Η πιθανότητα απώλειας της εργασίας τους επόμενους 12 μήνες έχει καταντήσει φοβικό σύνδρομο για την οριακή πλειοψηφία (52%) και κυρίως για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους (63%) και τους αυτοεργοδοτούμενους (61%).


Δεν υπάρχουν σχόλια: