Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΕΕΣΤΑ ΣΕΚ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΕΟΚ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ



Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Γεροσκήπου εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή τους για τις τελευταίες δημόσιες αναφορές αιρετών αξιωματούχων του Δήμου γύρω από τις απολαβές και τα ωφελήματα του προσωπικού, καθώς και για τις πρωτοφανείς προτάσεις που διατυπώνονται σε σχέση με τους όρους εργοδότησής τους. Συνάμα, καταδικάζουν την ενορχηστρωμένη εδώ και καιρό θυματοποίησή τους και τον δημόσιο διασυρμό τους.


Είμαστε πεπεισμένοι ότι η παραπλανητική εικόνα που καλλιεργείται γύρω από τη μισθοδοσία των εργαζομένων στον Δήμο αποσκοπεί στο να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των εργαζομένων και να τους θυματοποιήσει ως υπαίτιους για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος. Η πραγματικότητα, φυσικά, είναι τελείως διαφορετική και αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί.
Πέραν του γεγονότος ότι οι μισθοί στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα είναι παγοποιημένοι από το 2011, είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον Δήμο έχουν απολέσει, ελέω μνημονίου, εισοδήματα της τάξης του 10% με 20%. Επιπρόσθετα, τον τελευταίο χρόνο, ενώ δεχτήκαμε αρκετές επιθέσεις στα κεκτημένα μας και ουκ ολίγες παραβιάσεις όρων της συλλογικής σύμβασης, κάναμε υπομονή για το καλώς νοούμενο συμφέρον του Δήμου, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του.
Αναφέρουμε ότι έχουμε σιωπηλά αποδεχτεί, χωρίς κατ’ ανάγκην να υπάρχει πάντοτε συμφωνία της διοίκησης του Δήμου με τις συντεχνίες μας, τα πιο κάτω:
- Αποζημίωση των υπερωριών σε ημέρες ανάπαυσης, αντί χρηματικής αμοιβής.
- «Κούρεμα» των επιδομάτων.
- Προσωρινή παγοποίηση των οφειλών του Δήμου στο Ταμείο Ευημερίας και Αναψυχής.
- Καταβολή μειωμένων εισφορών του Δήμου στα Ταμεία Συντάξεως και Προνοίας.
- Αποδοχή Σχεδίου Αφυπηρέτησης Εργαζομένων.
Η στάση μας αυτή, αντί να εκτιμηθεί, εκλήφθηκε φαίνεται ως αδυναμία, με αποτέλεσμα αιρετοί αξιωματούχοι του Δήμου να βρουν πρόσφορο έδαφος και σταδιακά να αυξάνουν τις αντιεργατικές τους επιθέσεις και να διοχετεύουν σε βάρος μας παραπλανητικές πληροφορίες στα τοπικά, κυρίως, Μ.Μ.Ε.
Για την ενημέρωση των δημοτών της Γεροσκήπου, θα θέλαμε να αναφέρουμε, επίσης, τα ακόλουθα:
-        Το ποσοστό της μισθοδοσίας των εργαζομένων, σε σχέση με τα έσοδα του Δήμου, είναι 37%. Παραπλανητικά, γίνεται λόγος για 60% και άλλοτε για 53%, για να έχει την εντύπωση ο κόσμος ότι «όλα τα έσοδα του Δήμου πάνε στη μισθοδοσία» και ότι για την κακή κατάσταση των οικονομικών ευθύνεται «το υψηλό εργατικό κόστος».
-        Οι υπάλληλοι του Δήμου Γεροσκήπου δεν ζουν σε «εργατικό παράδεισο» ούτε απολαμβάνουν «υπερπρονόμια». Είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους σε σχέση με συναδέλφους άλλων Δήμων, καθώς, με βάση τη κατηγοριοποίηση των ομοιόμορφων σχεδίων υπηρεσίας στους Δήμους, ο Δήμος Γεροσκήπου έχει καταταχθεί στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία.
-        Όλες ανεξαιρέτως οι αποφάσεις (για την εκτέλεση έργων, για δανεισμούς, προσλήψεις κ.λπ.), λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι εργαζόμενοι είναι υπεύθυνοι μόνο για την υλοποίηση των εκάστοτε πολιτικών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κακή οικονομική κατάσταση, στην οποία περιήλθαν όλοι οι Δήμοι το τελευταίο διάστημα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη μείωση της κρατικής χορηγίας και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Ο Δήμος Γεροσκήπου, όμως, δεν βρίσκεται σε δυσχερέστερη, σε σχέση με τους άλλους Δήμους, οικονομική κατάσταση και, σίγουρα, δεν κινδυνεύει με κλείσιμο, όπως συχνά-πυκνά αφήνεται να νοηθεί. Δυστυχώς. η Ένωση Δήμων Κύπρου δεν έχει επιδείξει την αναγκαία πολιτική διεκδίκησης έναντι του Κράτους. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλες οι αποκοπές των εργαζομένων στους Δήμους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνουν στα ταμεία του Κράτους, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον μέρος των εισφορών τους να μένει στα ταμεία των τοπικών αρχών. Μάλιστα, οι τελευταίες αποκοπές μισθών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα (και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) της τάξης του 0,8% έως 2% γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης, ούτως ώστε να μην απολυθούν 450 εκπαιδευτικοί και να επαναπροσληφθούν 800 έκτακτοι ωρομίσθιοι εργάτες.
Καλούμε τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όπως καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και από κοινού, μέσα σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα υπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του Δήμου, αλλά και δεν θα αδικούν τους εργαζομένους.
Καλούμε τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να συμπεριφερθούν με υπεύθυνο τρόπο μπροστά στα προβλήματα του Δήμου, μακριά από λαϊκισμούς. Σε αυτή την πορεία σωτηρίας του Δήμου μας όλοι χωράμε και όλοι είμαστε χρήσιμοι.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμος Γεροσκήπου μπορεί να αντεπεξέλθει στις τεράστιες δυσκολίες των καιρών, αρκεί να υπάρχει μεθοδικότητα, ενότητα και αλληλοσεβασμός μεταξύ Δημάρχου, Δημοτικού Συμβούλιου και Προσωπικού. Ο Δήμος μας έχει τεράστιες προοπτικές και χρειάζεται ανθρώπους να πιστέψουν στις δυνατότητές του.

Εγκρίθηκε ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων του Δήμου, στις 25 Απριλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: