Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

HΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ


Ανάσταση...,μέρα σημαδιακή για τη Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό. «Μέρα λαμπρή, μέρα γιορτή, μέρα λουλλουδιασμένη»... μέρα λουσμένη στό φώς και την άνοιξη, μια μέρα χαράς και ελπίδας.

Το Πάσχα έρχεται πάντα την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, την άνοιξη.


Μια μοναδική εμπειρία στην επαρχία Πάφου, Το Πάσχα τόσο στην Πόλη όσο και στα χωριά της Πάφου είναι οι καλύτερες διακοπές. 



Τα ξενοδοχεία της επαρχίας έχουν προσφέρει ακόμη πιο ελκυστικές τιμές φέτος, οι εστιάτορες και οι άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού είναι πανέτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες και να τους παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φιλοξενία.

Με το σλόγκαν ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ , μοναδικές επιλογές... μοναδικές στιγμές, η Eταιρεία Tουρισμού της Πάφου και οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούν τους κατοίκους της Κύπρου να ζήσουν την Πάφο, την Γιορτή της Άνοιξης,  την Γιορτή των Εθίμων.

Με ειδικά πακέτα διακοπών για όλες τις κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων, πλούσια αυθεντικά εδέσματα,  δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, υπηρεσίες ευεξίας και χαλάρωσης, ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά,  πανέμορφη φύση και το άρωμα των λουλουδιών,  η Πάφος υπόσχεται  ποιοτικές διακοπές, καλωσορίζει όλους τους κατοίκους της Κύπρου και εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ .   

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Τις μέρες πριν την Λαμπρή οι νοικοκυρές στα χωριά της Πάφου θα κάνουν τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού.  Η μεγάλη εβδομάδα αρχίζει μετά το Σαββάτου του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων.

Κυριακή των Βαΐων: Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές παίρνουν κλωνάρια ελιάς στην εκκλησία, για να μείνουν εκεί μέχρι την ήμερα της Πεντηκοστής, οπότε η ελιά αγιάζεται και μετά θα την πέρνουν στο σπίτι τους για το κάπνισμα. Το κάπνισμα πιστεύεται ότι διώχνει κάθε κακό και ζηλοφθονία από την οικογένεια.

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται  τα κόκκινα αυγά για την Ανάσταση. Την Μεγάλη Πέμπτη οι εικόνες του εικονοστασίου καλύπτονται με μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους. Το ίδιο βράδυ μέσα την εκκλησία στήνουν  πάνω σ' ένα τραπέζι ομοίωμα σταυρού με το Χριστό πάνω ενώ στα δεξιά και αριστερά βάζουν ομοίωμα του αποστόλου Ιωάννη και της μητέρας του Χριστού.


Παρασκευή είναι η Ακολουθία του Επιταφίου. Σας προσκαλούμε να έρθετε μαζί μας στη μεταφορά του Επιταφίου σε όλες της Εκκλησίες. Φροντίστε να έχετε μαζί σας απαραίτητα φωτογραφική μηχανή και ένα κερί από την Εκκλησία
Την Μεγάλη Παρασκευή θα ετοιμαστούν τα παξιμάδια και οι Άρτοι καθώς επίσης και οι περίφημες «φλαούνες», τσιουρέκια, χαλουμόπιττες, ελιόπιττες, πασκίες.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί γίνεται ο στολισμός του επιταφίου. Νέοι και νέες ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο ενώ τρεις κοπέλες ντυμένες μυροφόρες ραίνουν το Χριστό με μύρα αρώματα και άνθη. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του επιταφίου στους κεντρικούς δρόμου του χωριού.

Φορέστε τα καλά σας…… Και αφήστε τα προβλήματα πίσω…. Σας προσκαλούμε να κάνετε Ανάσταση μαζί μας στην Πάφο ή σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας



Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου  κατά την διάρκεια της λειτουργίας και την στιγμή που ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός» , οι πιστοί θα κτυπήσουν τους σκάμνους και τα μαύρα ρούχα που καλύπτουν τις εικόνες θα πέσουν.

Ιδιαίτερα στα χωριά  οι κάτοικοι πάνε στην εκκλησία και προσκυνούν τον τίμιο σταυρό και ακούν τα 12 ευαγγέλια, για τα πάθη, την σταύρωση και το θάνατο του Χριστού.


Γύρω στις έντεκα το βράδυ κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες για να καλέσουν όλους τους Χριστιανούς να πάνε στην πιο χαρούμενη λειτουργία της Χριστιανοσύνης. Κατά το έθιμο Πριν ξεκινήσει η λειτουργία πρέπει πρώτα να μαζευτούν όλοι οι χωριανοί στην εκκλησία ή κάποιος συγγενής ή γείτονας να δικαιολογήσει την απουσία κάποιου.


Στα προαύλια των εκκλησίων είναι αναμμένη η «Λαμπρατζιά». Τα μεσάνυχτα ο ιερέας λέει το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανασπέρου φωτός» ενώ συγχρόνως βγαίνει από την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες για την λιτανεία. Όλος ο κόσμος ανάβει τα κεριά του και τις λαμπάδες του από το Άγιο φως της Αναστάσεως και βγαίνουν όλοι έξω. Εκεί ο ιερέας θα πει τον Καλό Λόγο και όλοι μαζί ψάλλουν το Χριστός Ανέστη.


Μετά την λειτουργία της αναστάσεως, επιστρέφουν όλοι στα σπίτια τους με τα κεριά τους αναμμένα με το Άγιο Φως το οποίο θα διατηρήσουν για 40 μέρες. Στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο θα σας περιμένει  το Αναστάσιμο δείπνο, θα τσουγκρίσετε τα κόκκινα αυγά λέγοντας τις ευχές: «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ». Τρώμε σούπα τραχανά ή αυγολέμονη, αυγά και φλαούνες.

Την Κυριακή θα ψήσουμε το πατροπαράδοτο «Αρνί στην σούβλα» και όλοι θα διασκεδάσουν την μεγάλη ημέρα της Λαμπρής όλοι μαζί. Το απόγευμα σε αρκετές κοινότητες ολόκληρης της επαρχίας διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού, που περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιγνίδια. Οι εκδηλώσεις αυτές συνεχίζονται  και Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα.


Η Πάφος καλωσορίζει όλους τους κατοίκους της Κύπρου και εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ .  



ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΑΦΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: