Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Είναι, ακόμα, ανεκτός;


Γιατί δεν αντιδρούν Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα για τον κ. Έιντε; Η πρόσφατη προσπάθεια του Νορβηγού διπλωμάτη, να διοργανώσει «στα μουλωχτά» πενταμερή διάσκεψη στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, όντως δεν είναι τυχαία


ΜΕΡΟΣ Α’

Για τους διάφορους ρόλους του επιτήδειου Νορβηγού Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τη σύγκρουση συμφερόντων του γράψαμε και αποκαλύψαμε με έρευνά μας στη «Σημερινή», από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά. Μια σύγκρουση συμφερόντων που εξυπηρετεί την Τουρκία. Η εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων επισημάνθηκε και με πληθώρα άλλων άρθρων και δηλώσεων που δημοσιεύθηκαν τόσο στη «Σημερινή» όσο και σε άλλες εφημερίδες.

Ένα από αυτά είναι το πρόσφατο άρθρο του καθηγητή Δρος Μάριου Ευρυβιάδη στις 20 Φεβρουαρίου 2015 στον «Φιλελεύθερο», με τίτλο «Η Ασφάλεια της Κύπρου εξαρτάται από έναν τσαρλατάνο», το άλλο του βετεράνου δημοσιογράφου της «Σημερινής» Σ. Ιακωβίδη «Ο Ν. Αναστασιάδης και ο ασύδοτος Έιντε» 25.12.2015 και το κύριο άρθρο της «Σημερινής» 28.12.2015 του Γιάννου Χαραλαμπίδη «Οι ζαβολιές του Κυβερνήτη Έιντε».

Από τον ντε Σότο στον Έιντε

«Του Αλβάρο ντε Σότο, του πάλαι ποτέ Ειδικού Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, του πήρε μερικά χρόνια για να χωνέψει πλήρως και να παραδεχτεί δημόσια γατί το δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν απέτυχε με τέτοιον εντυπωσιακό τρόπο: ήταν διότι αυτός προσωπικά αλλά και η λεγόμενη 'Διεθνής Κοινότητα', δηλαδή 'International Community' ή αλλιώς 'INTCOM' (δες σχετικά, 'Where is the International Community?' Foreign Policy September/October 2002) αγνόησαν τις πασιφανείς ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού για τη συλλογική του ασφάλεια…

Επικουρούμενος από την INTCOM, ο Νορβηγός επιχειρεί, στο ζήτημα της ασφάλειας, να πουλήσει το παλιό κρασί του 2004 -την ομηρία δηλαδή της Κύπρου από την Άγκυρα- σε 'καινούργια' μπουκάλια, όπως λεν στην Εσπερία. Και πιστεύει πως είναι τόσο έξυπνος, ώστε να το καταφέρει. Ευτυχώς δηλαδή… Ωστόσο, αυτό που ο Έιντε σήμερα επιχειρεί είναι να μηδενίσει το αποτέλεσμα στο ζήτημα της ασφάλειας κατά της Κύπρου και υπέρ της Τουρκίας…». Και του υπενθυμίζει ο Δρ Ευρυβιάδης ότι αγνόησε και τις θέσεις του Δρος Χ. Κίσινγκερ, τον οποίο έχει ως είδωλό του ο κ. Έιντε. «Γράφει ο Κίσινγκερ: Η επιθυμία της απόλυτης ασφάλειας (από μια) Δύναμη… σημαίνει την απόλυτη ανασφάλεια για όλες τις άλλες».

Στενές σχέσεις με ΓΓ του ΝΑΤΟ

Και ολοκληρώνει το εμπεριστατωμένο άρθρο του ο καθηγητής Ευρυβιάδης, αφού αναφέρεται και στις στενές σχέσεις του Έιντε με τον σημερινό ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρώην Πρωθυπουργό της πατρίδας του Νορβηγίας Γενς Στόλτεμπεργκ -η ατζέντα των οποίων (αμφοτέρων) για την Τουρκία είναι η ίδια- λέγοντας ότι «στην περίπτωση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε η Κύπρος έχει να κάνει με έναν επιτήδειο τσαρλατάνο, ο οποίος όχι τυχαία επιλέχτηκε για να διαδεχτεί τον Αλεξάντερ Ντάουνερ…».

Ο δε Σ.Ι. έγραψε μεταξύ άλλων: «Ο Ν. Αναστασιάδης πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει: Είτε θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα επιβάλλει, διά της πολιτικής και των πράξεών του, σεβασμό, ιδιαίτερα σε ξένους αυτόκλητους μεσσίες, είτε να απέλθει οίκαδε. Αναφερόμαστε ξανά και για πολλοστή φορά στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος έχει ξεπεράσει προ πολλού τα εσκαμμένα. Είναι, πλέον, προκλητικά και εξοργιστικά ασύδοτος, επειδή ο Ν. Αναστασιάδης τον ανέχεται, παραβλέπει όσες ηχηρές ανοησίες εκστομίζει ή όσα γελοιώδη οπτασιάζεται. Αυτός ο κύριος, που έχει ξεφύγει από τους όρους εντολής του, αναφέρθηκε στο δήθεν τελευταίο μίλι του Κυπριακού…».

Το Νταβός 2

Η πρόσφατη προσπάθεια του Νορβηγού Έιντε, να διοργανώσει «στα μουλωχτά» πενταμερή διάσκεψη στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όντως δεν είναι τυχαία. Ο Έιντε είναι αξιωματούχος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς αυτού Οικονομικού Φόρουμ.

Ο ιδρυτής του οποίου, ο Γερμανός βιομήχανος Klaus Schwab, είναι μεγάλος υποστηρικτής της Τουρκίας και των συμφερόντων της. (Βλέπε «Ο τριπλός ρόλος του Έιντε», «Σημερινή», 8 Σεπτεμβρίου 2015 Φ.Α.) Είναι ακριβώς για τη διπλή θέση του αυτή στο Φόρουμ που επισημάναμε τη σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων του εις βάρος της Κύπρου, μια θέση που δεν έπρεπε να του επιτραπεί από την ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει, αλλά και από την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, ένα μήνα μετά τον διορισμό του κ. Έιντε ως ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό, το Φόρουμ αυτό είχε συνέδριο κορυφής στην Τουρκία, όπου ο ιδρυτής του δεν συγκρατούσε την άκρατη υποστήριξή του προς την Τουρκία εν τη παρουσία των Ερντογάν και Νταβούτογλου. Στις αρχές του 2015, σε άλλο συνέδριο του Φόρουμ πάλι στην Ελβετία, αρχές του 2015, ο Έιντε διοργάνωνε συζήτηση για το Κυπριακό στο περιθώριο, με την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη…

Μεροληπτικός ρόλος

Για τον μεροληπτικό ρόλο του Νορβηγού με τους διπλούς και τριπλούς ρόλους και συμφέροντα επανήλθαμε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2015: «Ο Έιντε και η ασφάλεια της ΚΔ» (Μέρος Α’ και Μέρος Β’ αντίστοιχα) όταν αναφερθήκαμε στην προσπάθειά του και του Φόρουμ του, να χρησιμοποιήσουν ΚΑΙ τη νεολαία μας για τους σκοπούς των… Η Κ.Δ. όφειλε και οφείλει να απαιτήσει τερματισμό των υπηρεσιών του. Το πραγματικό πρόβλημα το υποδείξαμε αρκούντως ικανοποιητικά. Ο άνθρωπος ασκεί μεροληπτικά και υπέρ των τουρκικών συμφερόντων τα καθήκοντά του, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού Ελληνισμού και της ασφάλειάς τους.

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: