Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Αυτά είναι τα μέτρα της αστυνομίας για τις μέρες του Πάσχα

Για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα και να περάσουν οι εορτές του Πάσχα με ηρεμία απαιτείται η συνεργασία τοπικών αρχών, Εκκλησίας και οικογένειας, τόνισε την Μεγάλη Πέμπτη ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης
προσθέτοντας ότι η Αστυνομία συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για πρόληψη και πάταξη του άκρως επικίνδυνου φαινομένου της κατοχής, χρήσης και εμπορίας κροτίδων κατά την εορταστική περίοδο, της πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων και του εγκλήματος γενικότερα.

Στη σχετική δήλωση, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι η Αστυνομία πραγματοποιεί στοχευμένη και έντονη εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων, η οποία άρχισε στις 28 Μαρτίου, 2016 και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 10 Μαΐου, 2016, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για εντοπισμό και σύλληψη των προσώπων που παράνομα εισάγουν, κατέχουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν κροτίδες ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κροτίδων.
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των Επαρχιών με την ενεργό εμπλοκή και των μελών της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, σε συνεργασία με τις Τοπικές, Κοινοτικές, Εκκλησιαστικές και Σχολικές Αρχές, πραγματοποίησαν μέχρι τώρα 344 διαλέξεις σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα, σε όλες τις πόλεις, τις οποίες παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μαθητών και νεαρών προσώπων.
Αναφέροντας ότι κατά τις διαλέξεις τονίστηκε ιδιαίτερα, ότι οι προσμίξεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κροτίδων και η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή και ακρωτηριασμούς είπε πως για τον έλεγχο των λαμπρατζιών έγιναν συναντήσεις και συσκέψεις με τις εκκλησιαστικές και τοπικές αρχές σε όλες τις πόλεις και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο κ. Αγγελίδης είπε επίσης ότι θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι αστυνομικές περίπολοι, κυρίως κοντά στις εκκλησίες, ιδιαίτερα κατά τη λειτουργία της Αναστάσεως, ώστε η παρουσία της Αστυνομίας να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη χρήση κροτίδων ή άλλων επικίνδυνων πυροτεχνημάτων.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου κάλεσε επίσης τους γονείς να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα παιδιά τους, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης κροτίδων και της πρόληψης από σοβαρούς τραυματισμούς.
Αναφορικά με τα μέτρα της Τροχαίας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι κατά την περίοδο των επικείμενων εορτών του Πάσχα, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για πρόληψη οδικών δυστυχημάτων που θα περιλαμβάνουν:
· Αισθητή παρουσία της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο, παροχή βοήθειας στο κοινό και άμεσης ανταπόκρισης εκεί και όπου θα παραστεί ανάγκη
· Ρύθμιση και έλεγχο τροχαίας σε σημεία που θα παρατηρηθεί αυξημένη τροχαία κίνηση
· Αυξημένους έλεγχους αλκοόλης
· Αυξημένους ελέγχους ταχύτητας
· Αυξημένους ελέγχους σχετικά με την παράλειψη χρήσης ζώνης/προστατευτικού κράνους

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας της περιουσίας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η Αστυνομία θα προβαίνει σε περιπολίες, ενώ τα μέτρα για αποτροπή διαρρήξεων και κλοπών θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες να λάβουν τα δικά τους μέτρα όσον αφορά στην ασφάλεια των κατοικιών τους και την προστασία και φύλαξη της περιουσίας τους.
Συγκεκριμένα, συνέστησε όπως για φύλαξη της οικίας και των υποστατικών τους οι πολίτες αποφεύγουν να αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία και εκτεθειμένη την περιουσία τους, να ελέγχουν ότι τα συστήματα συναγερμού που διαθέτουν δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη και βρίσκονται σε λειτουργία, να βεβαιώνονται ότι είναι καλά ασφαλισμένα οι θύρες, τα παράθυρα και οποιαδήποτε άλλα σημεία πρόσβασης στην οικία και να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους από τις οικίες τους, να μην αφήνουν εκτεθειμένα κλειδιά και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους για αλληλοεπιτήρηση των περιουσιών τους.
Στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Αστυνομία ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών δεν περισσεύει κανένας επανέλαβε, σημείωσε ότι η συνδρομή όλων είναι καθοριστική και τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν επαρκώς του ανήλικους ιδιαίτερα σε ότι αφορά την παρουσία τους στους χώρους των λαμπρατζιών.
Ο κ. Αγγελίδης διευκρίνισε ότι για το σχεδιασμό των δράσεων της Αστυνομίας, λήφθηκαν υπόψη οι επισημάνσεις, παρατηρήσεις των ιδίων των μελών της Αστυνομίας ώστε η να καταστούν πιο αποτελεσματικές και παρατηρήσεις ή παράπονα πολιτών.
Καταλήγοντας είπε ότι Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση οχημάτων ή και προσώπων να ενημερώνουν έγκαιρα την Αστυνομία ή να επικοινωνούν με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Δεν υπάρχουν σχόλια: