Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

«Λύση από μηδενική βάση, από την εισβολή και πέρα»

Φανούλα Αργυρού 

Οφειλόμενη απάντηση στον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Επαναφορά γραμμής για ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Αναφέρομαι στην συνέντευξη που έδωσε ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην συνάδελφο και Διευθύντρια Σύνταξης της Σημερινής   κα Σκεύη Σταύρου, και δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Σημερινή 27.11.2016.
Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδουλίδης «Πόσα χρόνια πρέπει να συζητάμε στο πλαίσιο της υφιστάμενης φιλοσοφίας και διαδικασίας χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα; Γιατί η Τουρκία να υποχωρήσει, όταν δεν υπάρχει σχέδιο Β’ από τη δική μας πλευρά;», ο κ. Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε ότι  ο «επιδιωκόμενος στόχος» δηλαδή η τουρκο- βρετανική Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία, καθορίστηκε από το 1977 και επαναβεβαιώθηκε έκτοτε με αριθμό συμφωνιών ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, για να προσθέτει πως « αν θέλετε, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να αλλάξουμε τον επιδιωκόμενο στόχο: το 1983 με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και το 2004 με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων… Ούτε ο Κυπριανού, ούτε ο Παπαδόπουλος επεδίωξαν να αλλάξουν τη βάση λύσης…»
1977 – Οδηγίες προς διαπραγματευτές σε πρακτικά και δίχως υπογραφή/δέσμευση
Πρώτον  και σπουδαιότερο, το 1977 δεν υπήρξε καμία δεσμευτική ‘Συμφωνία’ με κεφαλαίο Σ. Είναι μια  παραπλάνηση του λαού.  που χρησιμοποιούν ξένοι και δικοί μας υποστηρικτές των τουρκικών απαιτήσεων της ΔΔΟ ως στήριγμά τους.  Οι κατευθυντήριες της 12/2/1977 μεταξύ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Ρ. Ντενκτάς ΗΣΑΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ για επανέναρξη του διαλόγου και τίποτα δεσμευτικό. Και ΔΙΧΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ, εφόσον οι οδηγίες εκείνες αποτελούσαν ΠΡΑΚΤΙΚΑ του ΓΓ του ΟΗΕ Κούλτ Βάλτχαιμ που προήδρευσε της συνεδρίας.
Δεύτερον. Δεν μπορεί να δίδει άλλοθι στους χειρισμούς των ο κ. Χριστοδουλίδης   επικαλούμενος ότι ‘ούτε ο Κυπριακού, ούτε ο Παπαδόπουλος επεδίωξαν να αλλάξουν τη βάση λύσης…».
ΟΧΙ από Φόρειν ΄Οφις
Όσον   αφορά τον μ. Σπύρο Κυπριανού, δεν είχε δεχτεί την διζωνικότητα και αυτό μας το επιβεβαίωσε το ίδιο το Φόρειν Όφις με γνωμάτευση της κας Κίλλον, του τμήματος έρευνας του Φόρειν ¨Οφις, μια ιστορική κατάθεση που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση από κανένα. Το έγγραφο ημερ. 1.11.1983, 14 ακριβώς ημέρες πριν την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον μ. Ρ. Ντενκτάς, και τέσσερα χρόνια μετά τις κατευθυντήριες του 1979 (Κυπριανού/Ντενκτάς που και πάλιν ήσαν ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ και ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ του Βάλτχαιμ δίχως υπογραφές)  η κα Κίλλον στην ερώτηση αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν αποδεχθεί την διζωνικότητα, απάντησε με ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ ((NO).
Η κα Κίλλον μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εξηγήσεις της και στην δήλωση του μ. Προέδρου Σπύρου Κυπριανού στις 9 Αυγούστου 1980, όταν μίλησε εκτεταμένα για τη διζωνική και τόνισε ότι ο όρος ’διζωνική’ δεν υπάρχει  στο σύνταγμα καμιάς ομοσπονδίας… και η πλευρά του δεν δεσμεύθηκε με ουδεμία υποχρέωση και δεν δέχθηκε διζωνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα…  (Βλέπε σχετικά άρθρα μας στην Σημερινή  «Οι σκέψεις για τη Διζωνική» 29 Αυγούστου 2016.
Εξού και Βρετανοί και Αμερικανοί έκαναν προεκλογικό  ‘πόλεμο’ το 1988 εναντίον της επανεκλογής του Σπύρου Κυπριανού, προωθώντας τον Γ. Βασιλείου με τον οποίο πέρασαν το διχοτομικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 649/90 στο οποίο για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο αναφερόταν η λύση δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας που τους άνοιξε ‘επιτέλους’ το δρόμο για την προώθηση των βρετανικών ‘Ιδεών Γκάλι’.  Μάλιστα οι Αμερικανοί είχαν στείλει στην Κύπρο δικούς μας επώνυμους Ελληνο-αμερικανούς, όπως τον Eugene Rossides (υπηρετήσας στην αμερικανική κυβέρνηση μεταξύ 1969 και 1973 ως Assistant Secretary of the U.STreasury)  να προτρέψουν Ελληνοκύπριους (τους οποίους έβλεπαν στο Χίλτον Λευκωσίας) να μην ψηφίσουν τον Σπύρο Κυπριανού τον οποίο οι Αμερικανοί θεωρούσαν personanon grata όταν τον Φεβρουάριου του ιδίου χρόνου στη Νέα Υόρκη, ο Κυπριανού αρνήθηκε να προσυπογράψει το τότε λεγόμενο Ενοποιημένο Σχέδιο με τα πολλά αρνητικά στοιχεία…
Αυτά τα πράγματα γιατί τα αγνοεί ο κ. Χριστοδουλίδης, επιμένοντας στην τουρκο-βρετανική ΔΔΟ, η οποία  εξασφαλίζει πρωτίστως τα τουρκικά συμφέροντα και ήταν όντως τουρκική απαίτηση από το 1957 και γιατί δεν επικρίνουν την προεδρία Γ Βασιλείου η οποία και ευθύνεται τα μέγιστα, εφόσον μέχρι την αποχώρησή του ο Σπ. Κυπριανού δεν την είχε δεχθεί;
Tώρα όσον  αφορά τον μ. Τάσσο Παπαδόπουλο, σωστά επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης ότι το  2004 ήταν ευκαιρία με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων για αλλαγή του επιδιωκόμενου στόχου.  Ο μ. Παπαδόπουλος αντίθετα με την κοινή διαπίστωση και από ξένα κέντρα όπως την International Crisis Group, ότι ο λαός με το δημοψήφισμα είχε απορρίψει την ΔΔΟ, με επιστολή του ημερ. 7 Ιουνίου 2004 αριθμός καταχώρησης S.2004/437 προς τον ΓΓ Κόφι Ανάν  επιβεβαίωνε ότι η ΔΔΟ δεν είχε απορριφθεί από το ‘λαό του’! (Σχετικά τα  άρθρα μας Σημερινή  18 και 19 Μαρτίου 2016 ‘Μια ιστορία παραπλάνησης και ψευδαισθήσεων’).
Ο ισχυρισμός, λοιπόν,  του κ Νίκου Χριστοδουλίδη χρησιμοποιώντας ως άλλοθι με λανθασμένη βάση αφενός τη θέση μ.  Σπ. Κυπριανού και αφετέρου το τρομερό λάθος του μ. Τ. Παπαδόπουλου  που το 2004 αρνήθηκε να διαμορφώσει πολιτική η οποία να βασιζόταν στη ετυμηγορία  του λαού,  η οποία επέβαλε επανατοποθέτηση του κυπριακού στη σωστή βάση της απελευθέρωσης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ,  για την συνέχιση αυτής της καταστροφικής υποστήριξης τουρκικών προδιαγραφών λύση,  είναι επιεικώς απαράδεκτη. Μια λύση βέβαια που πρέπει να πούμε,  υποστηρίζει  ο εγκέφαλος των σχεδίων αυτών,  το Φόρειν ΄Οφις,  ως εμπροσθοφυλακή των τουρκικών απαιτήσεων από το 1974 (μετά τις δύο τουρκικές εισβολές)… 
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. κ. Χρυσόστομος, όμως, με την  συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης 26.11.2016, τους έχει ξεγυμνώσει. Ο Μακαριότατος είπε μεταξύ άλλων  πως ο Πρόεδρος «έκανε αρκετές εκπτώσεις οι οποίες δεν περνούν από τον λαό. ‘Οταν πούμε στον λαό ότι δεν φεύγει ούτε ένας έποικος πιστεύει κανείς εδώ στην Κύπρο ότι μπορεί ο λαός να συναινέσει και να πει ναι; Όχι θα πει. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει γεφύρωση αυτού του χάσματος, είναι τόσο μεγάλο το χάσμα που δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο τέλος εξαιτίας των μαξιμαλιστικών θέσεων της Τουρκίας… Για να γίνει αλλαγή πολιτικής πρέπει οι συνομιλίες να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, από την εισβολή και πέρα». Ολόκληρη συνέντευξη στον Ε.Κ Νέας Υόρκης εδώ:http://churchofcyprus.org.cy/28515

Από το ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ αγαπητέ κ. Νίκο Χριστοδουλίδη…

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος  27.11.2016